Költözés télen, meg vagy te őrülve?

Költözés télen, meg vagy te őrülve?

Az emberek nagy része a nyári időszakra időzíti be a költözést. Természetesen vannak előnyei, ha valaki nyáron költözik, viszont azt is érdemes tudni, hogy számos hátránnyal is szembe kell néznie.

Ilyen probléma lehet, hogy ebben az időszakban gyakran nehezebben lehet költöztetőt találni, hiszen mindenki ekkor, akar költözni. Ha talál is az ember, akkor se lehet nagyon válogatni, ha éppen nem tetszik az az árajánlat, amit éppen az adott szállító adott nekünk.

Másrészt a gyakran elviselhetetlen tikkasztó meleget sem éppen túl kellemes elviselni, abban az esetben sem ha éppenséggel nem mi vagyunk a gurtni másik oldalán.

Nagyon sokan már egyből hevesen tiltakoznak, ha meghallják ezt a két szót együtt, hogy KÖLTÖZÉS méghozzá TÉLEN! „Meg vagy te hülyülve, ilyen ítéletidőben költözni?”

A válaszunk nem, koránt sem! Természetesen van egy-két dolog, amire figyelni kell, ha erre adja az ember a fejét, viszont nem gondoljuk azt, hogy sokkal bajosabb lenne, annál, ha valaki az év bármely más időpontját választja.

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amire érdemes odafigyelni téli költözés esetén:

 1. Légy felkészült

Ez persze minden egyes költözésre igaz, attól függetlenül, hogy éppen melyik évszakban tervezünk költözni.

Vannak olyan emberek, akik jobban szeretik alaposan előre megtervezni a dolgokat. Annak érdekében, hogy minden stresszmentesen, vagy legalábbis kevesebb idegeskedéssel járjon, érdemes, már előre megtervezni a költözés menetét.

Ezért írtunk össze pár dolgot, ami kicsit segít ebben:

Mindazonáltal célszerű egy alapos listát is készíteni, hogy mik azok a dolgok, amelyek mindenképpen legyenek kéznél a költözés alatt. Ezekre akkor is szükség lehet, ha nem is számítunk rájuk.

Ezen kívül arra is gondolnunk kell, hogy mibe fogjuk a dolgainkat pl.: könyveinket, ruhaneműinket bepakolni. A ruhákat, amelyek nem olyan nehezek, érdemes nejlonzsákba bepakolni. Viszont arra nem árt figyelni, hogy a zsák a vastagabb, erősebb anyagból legyen, hiszen ezek a szállítás közben könnyen szakadnak.

Könyveket és nehezebb dolgokat érdemes dobozokba belepakolni. Viszont mi a papírdobozok helyett mást használunk és javaslunk. Ebben a korábbi blogbejegyzésben ide kattintva alaposabban kifejtjük,hogy miért.

 1. Kezd korábban

 Aki korán kel aranyat lel – mondja a közmondás. Ha ez nem is teljesen igaz, de azért van benne valami, annyi bizonyos. Ez főleg igaz, ha télen szeretnénk a rég áhított új otthonunkba költözni. Télen igen korán, már 4 órakor sötét van. Ezért nem árt, ha egy kis rafinériával, már korábban kezdjük a költözést, hogy még a sötét előtt minden át legyen szállítva. Így már megkönnyebbültebben pakolgathatjuk az új helyükre a dolgainkat.

 1. Takarítsd el a járdát

Télen talán az egyik legfontosabb, hogy a járdát a költözés előtt takarítsuk fel. Itt találsz néhány jó tanácsot. Nagyon balesetveszélyes lehet, mind a költöztetőkre, mind magunkra és ezáltal értékeinkre nézve is.

Sózás helyett, mi homokot, sódert vagy akár természetesen lebomló faforgácsot javaslunk.

 Viszont nem csak a régi, hanem az új háznál, lakásnál is javallott feltakarítani a járdát.

GJ téli költöztetés

 1. Parkolóhely biztosítása

Ez minden évszakban ugyanolyan fontos. Ha a házunk előtt van szabad hely, az príma, ha viszont társasházban lakunk, akkor beszéljük meg a szomszédokkal, hogy ezzel a költözés napján ne legyen probléma.

 1. Védd a padlót

Nagyon fontos, hogy a padlóinkat megvédjük a saras, havas cipőtől. Költözés alatt a költöztetők bejárkálnak, óhatatlan, hogy ne hozzák be a havat magukkal. Ez viszont a laminált padlónak és a szőnyegnek se tesz túl jót.

Ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen terítsük le, vagy valami vastagabb takaróval, vagy pedig kartonpapírral a padlót. Így nem csak a padlónk nem sérül meg a felolvadt hótól, hanem ezáltal könnyebb is lesz takarítani.

téli költözés debrecen

 1. Kapcsold lejjebb a fűtést

 Mivel egész nap ki-be járkálnak a költöztetők, az ajtó egész nap nyitva lesz. Sok pénzt meg lehet spórolni, ha feleslegesen nem használjuk  a fűtést, mert úgy sincs sok értelme.

 1. Kiskedvencek védelme

Azok a kutyák, macskák vagy egyéb háziállatok, amelyek bent szoktak lenni alapjáraton is a házon belül, azoknak érdemes kijelölni egy szobát. Mondjuk a fürdőszobát, ahol melegben el tudnak lenni és senkit nem zavarnak a költözés alatt. Viszont mi javasoljuk, hogy esetleg addig valamelyik családtagnál „vészelje” át ezt az átmeneti állapotot a kiskedvenc, mielőtt elfoglalja  új otthonát. 😊

 1. Ellenőrizd az új lakást

Főleg télen nem árt ellenőrizni, hogy az új lakásba a fűtés rendesen működik-e? Van-e megfelelő világítás? Ezek persze egyértelmű dolgoknak tűnnek, viszont nagy meglepetés érheti az embert, ha éppen pont a költözés után, este szembesül ezekkel az ember.

 1. Elektronikai eszközök védelme

Télen gyakran hirtelen kezd esni a hó, vagy egyéb nem várt kellemetlenséggel is meg kell birkózni. Éppen ezért, nem árt, ha elektronikai eszközeinket még alaposabban csomagoljuk, védjük. Nagyon fontos, hogy egy hosszabb szállítás után a hidegről bekerült elektronikai eszközök azonnali használatát vagy töltését egy ideig mellőzzük, legalábbis addig, amíg fel nem veszi a szoba hőmérsékletét, hiszen komoly károkat okozhatunk a készülékekben.

 1. Időjárási előrejelzés figyelése

Nem árt, ha figyeljük az előrejelzést, így kevésbé érhet minket meglepetés.

 1. Felmelegedés kívül, belül

Egy ilyen hideg téli költözés alkalmával egy csésze forró tea csodákat tesz. Ajánljuk mind magának a költözőnek mind a költöztetőknek is. Persze nem kötelező, viszont higgyük el a költöztetők, hálásak lesznek érte!

Ezen kívül, nem árt, ha kéznél van egy meleg váltó ruha is. Ez időjárástól függetlenül bármikor kellhet. Ne felejtsük el!

GJ költöztetés téli költözés

 1. Légy rugalmas

A téli költözés alatt, nem várt akadályok nehezítik a költözést, ezért arra fel kell készülni, hogy mindig történhet olyan dolog, amire éppen nem számítunk.

pl.: lassabb közlekedés, az időjárási viszontagságok miatti balesetek stb. Mi azt valljuk, hogy fő a biztonság, minden tekintetben, ezért az a jó, ha ezeket az eshetőségeket már az elején beleszámoljuk és rugalmasabban kezeljük a dolgokat.

téli költözés hó

 1. Dolgozz profi csapattal

Egy költözés alapjáraton sem egyszerű feladat. Rengeteg dologra oda kell figyelni. Még akkor sem egyszerű, ha éppen az idő megfelelő, nemhogy akkor, amikor még az időjárás is megnehezíti azt. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy hogyan és kivel szállít, szállíttat, viszont a saját értékeink védelmében mi azt javasoljuk, hogy barátok, ismerősök helyett válasszunk inkább egy költöztető céget, aki már régóta foglalkozik ezzel. Így valószínűleg „nagyi kedvenc vázáját” is egy darabban látjuk viszont a költözés végeztével. 😊

Reméljük, hogy ezzel a kis összefoglaló írással egy kicsit tudtunk segíteni azoknak, akik éppen ilyenkor, télvíz idején szánják rá magukat, hogy új otthonba költözzenek.

Biztonságos, nyugodt költözést kívánunk mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?